diumenge, 10 de març del 2013

Etenim omnes artes... L'aliança entre art i artesania

Aneu al projecte Contes rarets
[CAT]+[CAS]
Etenim omnes artes, 
quae ad humanitatem pertinent, 
habent quoddam commune uinculum, 
et quasi cognatione quadam 
inter se continentur

"En efecte, totes les arts que pertanyen a la humanitat, tenen algun vincle comú i, com per una relació de parentesc entre sí es troben lligades". Pro A. Licinio Archia Poeta Oratio. Cicero, Marcus Tulius
Amb aquesta sentència, d'una claredat meridiana, en Ciceró definia la professió d'en Auli Licini Arquies. En aquells temps, un poeta s'assimilava al que després serien els erudits i els sabis, persones amb habilitats multidisciplinars, que tant podien assistir en les feines agrícoles com dibuixar un paisatge o ajudar en la gestió econòmica. Els contemporanis de Ciceró també s'hi referien com a artesans o artistes.
Els participants al projecte 'Contes rarets' compartim la dedicació, total o parcial a l'artesania, amb la realització de treballs artístics o professionals però sempre amb una vocació d'invasió de la normalitat des d'una mirada personal, artística. Així, les peces o obres que manufacturem i distribuïm beuen d'una mateixa font: la imaginació.
Els Contes rarets és el producte d'aquesta necessitat d'expressar amb treballs artesanals o professionals les formes d'entendre la realitat. La Ia Fira d'artesania de Sant Just Desvern va ser el detonant que va posar en contacte aquestes visions i, en l'ocasió de compartir espais i convivència, l'obra es va anar composant. Les històries més esbojarrades es filtraven entre les peces de bijuteria i les joguines de llana; els dibuixos anaven viatjant impregnant-se de perfums fets a mà i la cal·ligrafia volia acaronar una fada decorativa.
El desig va crear l'ocasió i hem volgut compartir amb vosaltres aquestes històries, que són fruit d'aquest agermanament de les arts i entre les persones. Una trobada en la diferència i la diversitat. El nostre objectiu és editar i imprimir un llibre, però també posar al vostre abast una experiència col·lectiva, perquè apreneu i preneu el relleu. Totes les persones som creatives, i la creativitat vol sortir; amb aquest projecte volem donar-li una oportunitat i compartir aquest procés amb vosaltres.
Per fer-ho, ens anirem presentant i comprendreu com va fluir la rimaia d'aquesta història, fins al moment final d'obtenir un cos complert de textos i il·lustracions dissímils que hem anomenat Contes rarets.
Sigueu benvinguts als Contes rarets

[CAS]
Etenim omnes artes, 
quae ad humanitatem pertinent, 
habent quoddam commune uinculum, 
et quasi cognatione quadam 
inter se continentur

"En efecto, todas las artes que pertenecen a la humanidad tienen algún vínculo común, y como por una relación de parentesco entre sí se encuentran ligadas". Pro A. Licinio Archia Poeta Oratio. Cicero, Marcus Tulius
Con esta sentencia, de una claridad meridicana, Cicerón definía la profesión de Aulio Licinio Arquías. En el tiempo de Cicerón, un poeta se asimilaba a lo que después se conocería como erudito o sabio: personas con habilidades multidisciplinares, que podían asistir en trabajos agrícolas, dibujar un paisaje o ayudar en la gestión económica. Los contemporáneos de Cicerón también se solían referir a estas personas como artesanos o artistas.
Los participantes en el proyecto 'Cuentos rarillos' compartimos la dedicación, total o parcial, a la artesanía y la complementamos con la realización de trabajos artísticos o pofesionales, pero siempre con una vocación de invasión de la normalidad desde una mirada personal, artística. Así, las piezas u obras que hacemos a mano y distribuímos beben de una misma fuente: la imaginación.
Los Cuentos rarillos son el producto de esta necesidad de expresar con trabajos de artesanía o profesionales la forma de entender la realidad. La Ia Feria de artesanía de Sant Just Desvern fue el detonante que puso en contacto estas visiones y, en la ocasión de compartir espacios y convivencia, la obra se fue componiendo. Las historias más alocadas se filtraban entre las piezas de bisutería y los juguetes de lana; los dibujos iban viajando impregnándose de perfumes hechos a mano, y la caligrafía quería jugar con un hada decorativa.
El deseo creó la ocasión y hemos querido compartir con vosotros estas historias, que son fruto de esta alianza entre las artes y entre las personas. Un encuentro en la diferencia y la diversidad. Nuestro objetivo es editar e imprimir un libro pero también poner a vuestro alcance una experiencia colectiva, para que aprendáis y toméis el relevo. Todas las personas somos creativas, y la creatividad quiere salir; con este proyecto queremos darle cauce al resultado de la tarea creativa y compartir este proceso con vosotros.
Para mostrároslo, los participantes en este proyecto nos iremos presentando y comprenderéis cómo fluyó el reguero de esta historia, hasta el momento final de obtener un cuerpo completo de textos e ilustraciones disímiles que hemos denominado Cuentos rarillos.
¡Bienvenidos a Contes rarets!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada